Jubilon i Eco mode

Även till säsongen 2017 får Jubilon behålla sina gamla trasor där både storsegel och fock börjar sjunga på sista versen. Jubilon går därav in i Eco mode med ganska mycket tejp här och där.. Dvs hållbar segling ur ett miljöperspektiv men inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. HighTech-seglingssnurran håller inte i längden i kontexten av vårt klubbtävlande. Livslängden per segelkrona måste bli längre. Men, med en allt tightare besättning och med lärdom om båtens karaktär, så ska vi nog kunna prestera minst på samma nivå som 2016. =)

Här syns Hyde-focken från 2010 som börjar bli skör. Dessutom med tre revor efter att en latta letat sig ur sitt bo och snittat upp duken i vindar på 14 m/s. Nu dock prydligt tejpat. Håller lätt seglet ut.

Kurvan för akterlikstejpen som skall förlänga livet på North 3DL 680 storseglet, ritas ut.

Och här är kurvan som minskar risken för att laminatet ger upp längs en rak kant, urklippt. Klart för montering på storen.

Toppen blev toppen!

Och resten lika så! Bra tejp, verkar sitta ordentligt. Hela akterliket har fått tejp på ena sidan. Två decimeterlånga sprickor fanns mellan latta två och tre (typiskt fladderområde). Just dessa sprickor fick även tejp på andra sidan. Tog sin lilla tid att få allt på plats. Tvätta noga, lite aceton, hålla seglet sträckt, pressa bort all luft under tejpen, värma och pressa ytterligare. Allt som allt cirka fyra timmars arbete inklusive att klippa vågform i tejpen. Jag har också på valda ställen valt att testa transparent Gorillatejp. Verkar fästa riktigt grymt och lämnar i det närmaste en osynlig lösning. Spännande att utvärdera efter lite segling!

4 thoughts on “Jubilon i Eco mode

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *